31C01200 Capstone: Taloustieteen empiiriset menetelmät

GD Star Rating
loading...

 1. Erkki Mäkisen luennoima kurssi kevätlukukaudella.

  Kurssin luennot ovat allekirjoittaneen mielestä kandikansiksen tylsimmästä päästä, tosin sanon tämän yhden luennon kokemuksella jonka jälkeen katsoin parhaaksi itseopiskella luennon ajan muualla. Kurssi on jaettu kahteen osaan joista aiempi on HUOMATTAVASTI kevyempi ja helpompi kuin jälkimmäinen, painota siis kevään kursseja tämä mielessäpitäen kolmanteen periodiin ja jätä neljänteen tilaa harjoitella matikkaa.

  Kurssi on yllämainituista seikoista huolimatta mielestäni ehkä kandin tärkein kurssi. Kurssilla käydään läpi empiriaa mm. Statan avulla ja kyseisen ohjelman käyttö kandissa laskien robusteja regressioita on huhujen mukaan helppo tie vitoseen. Kurssin perusteet on myös hyvä opetella hyvin jo senkin takia että pärjää maisterivaiheen jatkokursseilla.

  HUOM: Kurssin uusinnat on muutamakin lähde todennut infernaalisen vaikeaksi (lue: kysytään asioita joita ei opeteta) joten suosittelen ehdottomasti käymään kurssin välikokeilla

  JJ | 2.12.2013 @ 02:11
 2. Mikko Mäkisen kurssi keväällä 2014.

  Todnäk kandikansiksen hyödyllisin kurssi. Voi suositella myös kaikille jotka haluavat hallita empiiristen menetelmien perusteet.

  Erittäin työläät ja aikaavievät harjoituspaketit (5 kpl), jotka toisaalta todella hyödylliset mm. Stata-ohjelman opettelemisen vuoksi. Luennot ok, mutta kattavilla luentoslaideilla pärjää myös ilman luennoilla käymistä.

  Kurssilla ei paljon jauheta tilastotieteen/todennäköisyysmatikan teorioiden ja menetelmien taustoja, joten kurssilla voi (onneksi tai valitettavasti) menestyä erittäin hyvin osaamalla menetelmät mutta ymmärtämättä niiden taustoja. Kurssikirja (esim. Stock and Watson: Introduction to Econometrics) on kattava ja hyödyllinen menetelmien taustoista enemmän kiinnostuineille.

  KY Economics | 18.5.2014 @ 12:40
 3. Jokaisen ekonomistin peruskauraa, empiiristen asioihin tulet törmäämään loppuelämäsi, joten opettele ne kerralla kunnolla. Tee kuten sanon, älä kuten itse tein.

  Kurssilla pärjää harkkatyöt tekemällä ja menetelmät osaamalla, ilman sen syvempää ymmärrystä taustalla vaikuttavasta matematiikasta. Varsinaista aivojen akrbatiaa kurssi ei vaadi, vaan osaaminen uppoaa kaaliin, kunhan laittaa pyllyn penkkiin ja ryhtyy toimeen.

  Juuso | 20.5.2014 @ 12:49
 4. Erittäin tärkeä, erittäin hyödyllinen kurssi. Luennot ovat jokseenkin turhia, nimittäin ei siellä pysy silmät auki vaikka kuinka yrittäisi.

  Matematiikkaa ei tule pelätä tällä kurssilla, harkat tehdään statalla ja tentissä ei joudu käyttämään jakolaskuja vaikeampaa matikkaa. Kaikkein tärkeintä on ymmärtää mitä milläkin menetelmällä halutaan tehdä ja miten tuloksia tulee analysoida

  JK | 21.5.2014 @ 16:18
 5. Kävin kurssin keväällä 2013. Mikko Mäkisen luennot ovat puuduttavuudeltaan aika samassa sarjassa Ilmiksen kanssa.

  Statan käyttö oli mielestäni hauskaa, ja laskarit olivat itse asiassa hyvin mielenkiintoisia. Saattoi leikkiä vähän tutkijaa kun laskeskeli regressioita.

  Empiiristen tekemiseen annan saman vinkin kuin matmeniin: vaikka kurssi tuntuu järjettömältä sitä tehdessä, nämä ovat kuitenkin juuri niitä asioita joihin tulet törmäämään jatkuvasti jatkossa. Menetelmät on mälsiä, mutta ne on pakko hanskata.

  Maija | 23.5.2014 @ 14:25
 6. Mikko Mäkisen luennoima kurssi keväällä 2014. Kurssi on varmasti yksi kansiksen hyödyllisimmistä ja tärkeimmistä, mutta ei varmasti hauskimmista. Kuulemani perusteella suosittelen kyllä käymään mieluummin tämän kuin yleensä syksyllä järjestettävän englanninkielisen lähes vastaavan Econometricsin (näiden väliltä saa siis ainakin vanhassa tutkintosäännössä valita).

  Harkat olivat hyödyllisiä, niissä käytettiin paljon Stata-ohjelmaa, joka tosin harmillisesti löytyy vain Tiedon ja Chydenian yhden mikroluokan koneilta. Onneksi tehtävät sai tehdä ryhmissä: monta sudenkuoppaa vältettiin sillä, että jokainen teki ei-stataa-vaativia tehtäviä ensin etukäteen ja sitten vertailtiin. Tentti oli mielestäni hiukan ongelmallinen, koska siinä ei tietenkään käytetty Stataa, vaan vain tulkittiin ns. Statalla saatuja tuloksia. Toisaalta tulkintahan on tärkeintä. Kirjasta oli kerrankin hyötyä, koska Mäkinen seurasi sitä opetuksessaan aika tarkkaan.

  Anna-Leena | 25.5.2014 @ 17:13
 7. Nykyään tunnetaan nimellä ”Ekonometria ja data-analyysi”, mutta substanssisisältöä ei juuri ole muutettu aikaisemmista vuosista. Suurin muutos keväälle 2015 oli capstone-lopputyön ymppääminen kurssin loppupäähän, mitä kompensoitiin keventämällä harkkatehtävien vaativuutta. Hyvä uudistus, sillä capstone-työ oli kuluneen kevään makeimpia kokemuksia opintojen osalta, mutta kun kurssi kestää 5 kuukautta ja palkinnoksi saatavien noppien määrä on 6, teki mieli nostaa kriittinen sormi pystyyn. Erinomainen kurssi noin muuten hyödyllisyydeltään, sillä Statan hanskaaminen helpottaa tulevia opintoja rutkasti, ja sitä tällä kurssilla harjoitetaan. Tilastollinen analyysi on taloustieteen perusta.

  + capstone-lopputyö
  + opettaja valmis auttamaan ja muutenkin opiskelijan puolella
  + ryhmässä tehtävät harkat tukevat kurssimatskuja
  – slideissa ärsyttävää englannin ja suomen sekakäyttöä
  – kurssin kesto tammikuusta toukokuuhun keväällä 2015

  Teme | 24.5.2015 @ 17:20

Jätä omat kommenttisi kurssista

Sivun ylläpitäjä tarkastaa kaikki kommentit.

*